sunnuntai 5. tammikuuta 2014

vuoden viimeiset treenit

Kirjoittelen nyt sitten autuaasti myöhässä siitä, mitä teimme ennen kuin 2013 vuosi loppui.

Sarri, eli Eetun omistaja kävi rääkkäämässä meitä. Sain valita halusinko puomeja vai kokoamisia. Valitsin puomit, mutta jälkeenpäin pakko sanoa että se kokoaminen olisi ollut helpompaa...

Aluksi tehtiin peruspuomiharjoituksia, eli kolme puomia, jotka tultiin suoralla uralla. Tarkoituksena saada Eetu-setä nostelemaan jalkojaan ja vähän jopa vetristymään. Molempiin suuntiin tultiin muutaman kerran, jonka jälkeen nostettiin puomit kavaleteiksi ja tultiin taas uudestaan. Pari kertaa taisivat puomit rytistä alas, kun Eetu ei vaan jaksanut kiinnostua.. Muuten tehtiin paljon kaarevia uria ja käännettiin pelkällä pohkeella ja ulko-ohjan tuella, jotta viimeinen tehtävä onnistuisi.

Suhteellisen haastava tehtävä
Seuraavaksi oli kolmen puomin tehtävä, jossa ensin kuitenkin haettiin kahdella puomilla laukan askeleen tasaisuutta ja samaa tempoa ja pituutta. Laskin montako laukka-askelta sain molemmilla puolilla kenttää ennen seuraavaa puomia. Eetu malttoi oikein kivasti, vaikka toiseen suuntaan olikin välillä hauska vähän nostaa kierroksia ja pistää vanha kunnon dieselkone isommille kierroksille - voimasavut vain uupuivat.

Viimeisenä oli tuo kuvan tehtävä, jossa tehtiin kahdeksikkoa ja mentiin puomien yli. Tavoitteena oli kääntää kunnolla ja pitää silti hevonen aktiivisena sekä tietysti päästä seuraavalle puomille ilman rymyämistä. Aloiteltiin ravissa, jossa homma toimi ihan mukavasti. Laukasssa sai pidättää aika paljon ja oikeasti keskittyä. Laukanvaihdot ei oikein menneet sujuvasti, joten aina laukkaa vaihdettaessa ravin kautta uusi nosto ja homma jatkui.

Sivupuomit nostettiin vielä lopuksi kavaleteiksi ja homma tehtiin vielä muutamaan otteeseen. Eetu kävi jo aika kuumana ja omat kädet, pohkeet ja vatsalihakset olivat aivan maitohapoilla (kyllä, se on hyvin vahva ja epäherkkä hevonen). Meni ihan hyvin ja sitä ihanaa tunnetta, kun sait antaa pidempää ohjaa ja ravata ympäri kenttää. Olin itse ihan hiestä märkä, hevonen oli vähän vain hionnut satulan alta ja päästä (?!? JES, siellä on aivotoimintaa!).

--

Seuraavana päivänä halusin tehdä vähän samantyyppisiä asioita, mutta aavistuksen verran helpommin. Toisen pitkänsivun keskellä oli puomi, ja yhdistin sen ylittämiseen erilaisia kiemurauria, eri tempoisia askellajeja sekä ihan vain sitä, että itse tuon hevosen sopivaan kohtaan.

Eetulle homma oli vähän turhan helppoa ja se keräsi varsinkin laukassa ylimääräisiä kierroksia. Päätin tehdä paljon laukkatyöskentelyä ja keskittyä hevoselle vaikeeseen asiaan - eli keskittymiseen. Eetu ennakoi todella paljon ja tarjoaa kaikki mahdolliset temput, joten sen kanssa pitää tehdä paljon erilaisia juttuja. Tein lävistäjiä paljon laukassa. Aloitin sillä että ratsastan vain lävistäjän vähän kootummassa laukassa ja jatkan uuteen suuntaan vastalaukassa. Tehtävä ei sinällään ollut helppo, varsinkaan lävistäjällä, sillä Eetu on hyvin rutinoitunut vaihtamaan laukkaa lävistäjällä. Lisäksi tein myös vaihtoja, joissa sain itse keskittyä istumiseen.

Eetu tietysti nosti vähän kierroksia ja tuli todella lyhyeksi, joten ajattelin vähän kääntää sitä laukassa ja tehtiin jopa piruettien alkeita, josta sitten ulos - laukanvaihto - toiseen suuntaan piruetin alkeita. Itsehän en koskaan piruettia ole tehnyt (eikä tietääkseni Eetukaan) joten kovin varovaisesti ja runsailla taputuksilla kiittäen mentiin.

--

Kamalan pitkä teksti, mutta koittakaa kestää. Kevennykseksi menoa meidän alkuajoilta:
kameli ja ...?

Selkä alhaalla epämääräistä rytkyttämistä eteenpäin

Törppö on onneksi oppinut jo nojaamaan taakse..
Tähän on pakko sanoa, että Eetu on niin kiltti kun on viitsinyt kärsivällisesti opettaa kuskille ratsastusta. Luottoratsu <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti